wtorek, 5 października 2010

Ciasto ze śliwkami z kardamonową kruszonką





Dobrych przepisów na evergreeny, w tym przypadku na poczciwe ciasto ze śliwkami, nigdy nie jest za dużo. Nie chcemy jednak, żeby było zbyt nudno, dlatego do kruszonki dodajmy kardamon oraz cynamon, które ze zwykłego ciasta uczynią bardzo, bardzo dobre i oryginalne ciasto. Jeśli lubicie kardamon dodajcie pół łyżeczki, jeśli nie za bardzo, dodajcie o połowę mniej. Dzięki temu kardamon podkreśli aromat cynamonu ale nie zdominuje kruszonki. Do takiego ciasta ptrzebne nam jest dość gęste ciasto drożdżowe, które nie urośnie nam za bardzo, dzięki czemu śliwkowy specjał nie zamieni się w bułkę ze śliwkami, czego byśmy nie chcieli. Do tego ciasta najlepiej nadają się późne węgierki, ponieważ nie są zbyt soczyste.

Ciasto

500g mąki
1/2 szklanki mleka (200ml)
2 jajka
60g cukru
szczypta soli
łyżeczka drożdży
4 łyżki oleju




Z mleka, drożdży, cukru oraz 4 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy go na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiamy mniej więcej 10 minut tak, żeby przestało się kleić do ręki. Powinno być dosyć luźne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Natępnie wykładamy ciastem prostokątną formę do pieczenia wyłożoną papierem. Pozostawiamy podniesiony rand.

Nadzienie

1 kg śliwek węgierek plus  łyżeczka cynamonu i cukier
pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
80 g cukru
szczypta soli
100g zimnego masła
150g mąki




Na ciasto wykładamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Posypujemy śliwki cynamonem oraz cukrem. Smarujemy krawędzie ciasta odrobiną masła i posypujemy je cukrem.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy wszystkie sypkie skladniki, do których dodajemy pokrojone w kostkę masło. Masło rozprowadzamy w suchej mieszance koniuszkami palców tak, żeby zrobiły nam się dość duże grudki lecz masło nie zaczęło się topić. Posypujemy śliwki kruszonką. Ciasto ze śliwkmi oraz kruszonką powinno jeszcze rosnąć 45 minut. Następnie wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz