piątek, 29 kwietnia 2011

Zapiekanka z selerem




Wiem, że wszyscy powinni już jeść nowalijki ale ta zapiekanka jest tak dobra, że zróbcie ją na przykład na majówkę do grila. trudno znaleźć coś lepszego do pieczonego mięsa. Nie pożałujecie. Porcja na 6 osób.

Składniki

  • 2 duże selery
  • 100ml śmietanki
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść orzechów włoskich
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • masło



Seler obrać i pokroić bardzo cienko na plasterki. Mozzarellę pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce. Orzechy posiekać. Natrzeć grubo masłem duże naczynie żaroodporne. Wyłożyć połowę selera, posolić, popieprzyć. Wyłożyć połowę plastrów mozzarelli. Wyłożyć drugą wastwę selera, posolić, popieprzyć i wyłożyć resztę mozzarelli. Posypać orzechami, parmezanem, zieleniną i  wlać śmietankę. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez 10 minut. Posypać zieleniną. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz