wtorek, 26 lipca 2011

Naleśniki z serem i karmelizowanymi jabłkami z cynamonem




Jeśli macie tzw. drugą połowę (określenie bardzo niefortunne), to jedzcie razem słodkie śniadania, nic tak nie zbliża (poza innymi rzeczami, które też zbliżają, a nawet bardziej;). Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić przed pójściem do łóżka, wtedy będą one najcieńsze. Możecie użyć jakichkolwiek jabłek, pamiętajcie tylko, żeby na patelni nie mieszać ich, bo się rozpadną. Polecam. 

Naleśniki
  • 130g mąki
  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 1 jajko

Jabłka i ser

  • 3 jabłka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 75g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200g sera do serników +4 łyżki cukru+łyżeczka wanilii


Składniki naleśników zmiksować (najlepiej dodać na początku 200ml płynu, pozwolić ciastu postać i przed smażeniem dodać tyle płynu, ile potrzeba. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto, naleśniki będą grube). Smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. Z tej porcji wyjdzie mniej więcej 8 naleśników.
Ser wymieszać z cukrem, i wanilią. Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Na patelnik stopić masło z cukrem, dodać jabłka i dusić na początku pod przykryciem, żeby owoce puściły sok. Jabłka odwrócić delikatnie i na ostrym ogniu zredukować płyn do jasnobrązowego karmelu. Na naleśniki układać ser i jabłka, zwinąć, można ewentualnie jeszcze podsmażyć na patelni. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz