czwartek, 10 listopada 2011

Tarta bananowa z orzechami na czekoladowym spodzie




Tarta wybitnie zimowa, banany pasują do orzechów jak najbardziej, co do czekolady, nie muszę chyba nikogo przekonywać. W sam raz na długi weekend. Użyjcie tortownicy 24-26cm. 


Ciasto


150g masła
szklanka mąki (szklanka 200ml)
pół szklanki kakao
3 żółtka
60g cukru


Ciasto wykonać wg przepisu tutaj, podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Masa


100g  orzechów włoskich, odłożyć 8 połówek do dekoracji, orzechy uprażyć w piekarniku i zmielić
170ml śmietanki 30%
4 jajka
4 banany dojrzałe
180g cukru
sok z połówki cytryny

Wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę na podpieczoną tartę i piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Ozdobić orzechami.

5 komentarzy:

  1. Oczywiscie,ze nie musisz przekonywać do takich smaków. Wybitnie jesienne, cudownie pachnące:).
    A moze dołączysz swoją tartą do Orzechowego Tygodnia? O tutaj szczególy:
    http://atinabc.blox.pl/2011/11/Zaproszenie-na-Orzechowy-Tydzien.html

    Pozdro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi wyśmienicie:) Bardzo się ciesze, ze razem orzechujemy! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Atina dzięki
    Tak Aga , bardzo dobra
    Magda dzięki za info i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedługo mam imieniny, fajne to ciasto będzie dla gości

    OdpowiedzUsuń