sobota, 15 maja 2010

Smażone ziemniaki z papryką i tapenadą



ziemniaki z papryką i tapenadą

Ten przepis będzie w stylu Elizabeth David, która w latach pięćdziesiątych oraz sześćdziesiątych dzięki swoim książkom nauczyła Brytyjczyków, czym jest parmezan, dobra oliwa i oliwki. Chyba jednak jej największym osiągnięciem było przekonanie Brytyjczyków, że gotowany zielony groszek nie jest jedynym warzywem, które można podać do obiadu. Trzeba zauważyć jednak, że tradycja zielonego groszku nadal dobrze się trzyma, skoro Nigel Slater, jeden z  najbardziej ulubionych kucharzy w Wielkiej Brytanii, nazwał kiedyś Nigellę Lawson królową mrożonego zielonego groszku.

Wracając jednak do David... Jej książki, między innymi Italian Food, czy też Mediterranean Food, są bardzo pięknie napisane i pełne są  raczej dobrych pomysłów niż kompletnych przepisów, które zawierałałyby listę składników wraz z ich dokładną wagą. Co najważniejsze, przepisy te są niesamowicie krótkie, czasami składają się jedynie z czterech zdań. Jedyny problem z takimi przepisami jest taki, że jeśli ktoś nie zna dobrze techniki kulinarnej, będzie srodze rozczarowany, ponieważ David nigdy nie tłumaczy dokładnie, jak coś zrobić; po prostu zakłada, że już jesteśmy ekspertami. Inna sprawa, że najczęściej jej przepisy są niezwykle proste.

Mój przepis też będzie krótki i niestety zakłada, że potraficie porządnie usmażyć ziemniaki na ciężkiej patelni. Dla ułatwienia dodam, że ziemniaki trzeba smażyć na ostrym ogniu, w przeciwnym wypadku zamiast ziemniaków smażonych będziemy mieli duszone, a to nie jest coś czego nam trzeba w tym przepisie.

PRZEPIS

Pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki (około 750 g) osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Solimy, pieprzymy i smażymy około 10 min. Po tym czasie dodajemy ząbki czosnku oraz rozmaryn suszony lub świeży. Ziemniaki smażymy aż będą miękkie.

Na osobnej patelni smażymy przez minutę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną papryczykę chili. Dodajemy pokrojone w niezbyt regularne kształty papryki, mniej więcej trzy. Wszystko solimy, pieprzymy oraz dodajemy trochę rozmarynu. Paprykę smażymy aż będzie miękka ale jeszcze chrupiąca.

Przygotowujemy tapenadę, która właściwie jest raczej wariacją na temat tego klasyka. Miksujemy na pastę dużą garść orzechów włoskich z ząbkiem czosnku oraz garścią czarnych oliwek.

Na koniec mieszamy usmażone ziemniaki, paprykę oraz tapenadę. Doprawaimy do smaku (ja jeszcze dodaję trochę octu winnego) i dodajemy dużo zielonej pietruszki. Gotowe. Najlepiej pamiętać, że wszystkie proporcje w tym przepisie są umowne i zależą od waszego smaku. Na przykład rozmaryn można zastąpić tymiankiem.


smażone ziemniaki z papryką i tapenadą


0 komentarze:

Prześlij komentarz