niedziela, 26 września 2010

Ciasteczka migdałowe - pulvorones





Ten przepis na klasyczne ciastka hiszpańskie pochodzi z książki Elizabeth Luard Kuchnia hiszpańska i portugalska. Dodatek smalcu powoduje, że ciastka te są bardziej chrupiące niż gdyby były zrobione na maśle. Wbrew pozorom smalec nie ma więcej cholesterolu niż masło a tylko trochę więcej kalorii. Bez masła nie mamy maślanego zapachu ale za to mamy kruchość, dużo kardamonu, cynamonu i migdałów, co stanowi wpływ kuchni arabskiej na hiszpańską. Zapach ciastek przypomni nam zapach grudnia, co jest nieocenione w tę listopadową pogodę.




225g mąki
110g migdałów zmielonych nie bardzo drobno
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
225g smalcu
110g cukru


Smalec ubijamy z cukrem dopóki wszystko dobrze się nie połączy. Dodajemy resztę składników i mieszamy aż powstanie nam ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawamy kółka lub inne kształty. Ciastka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez 15 minut.


Read more: http://domekzpiernika.blox.pl/html http://domekzpiernika.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?19#ixzz1Yb4WFte8
Read more: http://domekzpiernika.blox.pl/html 

0 komentarze:

Prześlij komentarz