poniedziałek, 20 września 2010

Czekoladowe ciasteczka na kruchym cieście z nadzieniem kokosowym





Te ciastka są obłędnie dobre ale są niesamowicie kaloryczne. Jeśli więc nie idziecie akurat w góry, gdzie można dużo spalić kalorii, to należy Wam się jedno ciastko dziennie. Ciastko posiada trzy warstwy: warstwa pierwsza to kruche ciasto z białą czekladą i siekaną czekoladą gorzką, warstwa druga to biała czekolada roztopiona w śmietance z wiórkami kokosowymi, warstwa trzecia to ganache czyli gorzka czekolada rozpuszczona w śmietance. Niektórzy twierdzą, że mleczna czekolada byłaby lepsza;) Musicie kupić białą czekladę bardzo dobrej jakości, w przeciwnym wypadku ciasto będzie wam się niemile kojarzyć z mlekiem w proszku. Przepis pochodzi z książki Pure Chocolate autorstwa Fran Bigelow i Helene Siegel. W książce na zdjęciu warstwa białej czekolady z wiórkami jest dwa razy większa niż u mnie, ale chyba dzieje się tak z amerykańskiego zamiłowania do słodkiego. Myślę, że polskie podniebienie nie zniosłoby aż takiej ilości cukru, tłuszczu i czekolady. Smacznego!




Kruche ciasto

120g czekolady gorzkiej
180g czekolady białej
1/3 szklanki cukru (wszystkie szklanki po 250ml)
220g masła
2 szklanki maki

Roztapiamy białą czekoladę na parze. Czekoladę gorzką siekamy drobno (możemy użyć blendera). Miękkie masło ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę, posiekaną czekoladę gorzką oraz  mąkę. Wszystko mieszamy i wyklejamy ciastem formę do pieczenia o wymiarach 20cmx30cm. Wcześniej formę wyłóżmy papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki, aby nam stwardniało, nawet na całą noc. Ciasto pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Masa z białej czekolady

200g białej czekolady
50g wiórek kokosowych
100ml śmietanki 30%

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią posiekaną białą czekoladę. Mieszamy aż wszystko nam się rozpuści. Dodajemy wiórki i mieszamy. Masę zostawiamy do wystygnięcia. Nadzienie z białej czekolady zastyga dość szybko mniej więcej wystarczy jej 1 godzina na balkonie. Wystudzoną masą smarujemy wystudzone ciasto.

Polewa czekoladowa

100g czeklady gorzkiej
100ml śmietanki 30%

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Polewę odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do lodówki. Po oziębieniu ciasto kroimy na kwadraty.



0 komentarze:

Prześlij komentarz