środa, 15 września 2010

Penne z pieczoną dynią i tymiankiem




Danie na jesień. Z tego względu, że dynia jest słodka, należy zrobić wszystko, żeby przełamać tę słodycz. Wszystko w tym daniu oznacza dodanie dużej ilości startego ostrego sera (może być na przykład ser z niebieską pleśnią albo cheddar) oraz pieczenie dyni z dużą ilością przypraw (sól, pieprz, czosnek, cebula i czerwona słodka papryka). Z dyni można także zrobić coś jeszcze bardziej jesiennego tzn. albo zupę z dyni z dużą ilością imbiru albo można wykroić z dyni gębę na Halloween i postawić na balkonie ze świeczką (bardzo malownicze, polecam).

Dynia

1 kg dyni
czosnek
cebula
sól
pieprz
czerwona papryka
tymianek
oliwa

Dynia przed pieczeniem


Dynię obieramy i kroimy w kostkę mniej więcej o boku 1,5 centymetra. Wykładamy ją na formę do pieczenia, dodajemy cebulę oraz czosnek, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i mieszamy. Dynię pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Dynia powinna być miękka ale nie powinna się rozpadać.

Dynia po upieczeniu

Makaron

500g penne
200g sera ostrego
100ml śmietanki 30%
oliwki (najlepiej takie kwaskowate)
sok i skórka cytryny



Makaron gotujemy al dente według przepisu. Połowę sera rozpuszczamy w pogrzanej śmietance. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny oraz pieprzem. Resztę sera kruszymy. Makaron wykładamy do dużego naczynia i dodajemy oliwki, ser oraz śmietankę. Mieszamy. Dodajemy upieczoną dynię z czosnkiem, cebulą oraz przyprawami. Wszystko mieszamy. Jeśli mamy parmezan, nie zaszkodzi dodać.




0 komentarze:

Prześlij komentarz