czwartek, 2 września 2010

Tort z białą czekoladą - jeszcze raz





Wiem wiem, trochę to pójście na łatwiznę, bo to ciasto już było tu i truskawek już nie ma. Zamiast jednak truskawek można zawsze przysmażyć mrożone owoce i przełożyć nimi ciasto, a i mogę sobie wyobrazić ten tort na przykład z podgotowanymi w syropie gruszkami. Wpis dzisiejszy stąd, że ten tort po prostu ładnie wygląda. Jedyna różnica w stosunku do tamtego przepisu polega na tym, że jest to zwykły biszkopt zamiast ciasta z białą czekoladą. Wyzwanie na które musimy być przygotowani to zrobienie trójkątów z białej czekolady. Wystarczy jednak rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją w kole o średnicy tortu. Następnie wkładamy czekoladę do lodówki, żeby stwardniała ale nie na tyle, żeby kruszyła się  w czasie krojenia. Można też wyciąć osiem trójkątów zamiast dwunastu, jeśli jesteśmy w szczególnie pracowitym nastroju. Myślę, że wtedy nawet będzie ładniej. Reszta zdobienia to piece of cake ;) P. wielkie dzięki.








0 komentarze:

Prześlij komentarz