środa, 27 października 2010

Muffiny z dynią, serem pleśniowym i porami na Halloween






Ten przepis to sposób na dobre wykorzystanie dyni, kiedy już dynia na słodko i zupa dyniowa nam obrzydły. Pestki z tejże dyni nadają tym muffinom niezły crunch a ser pleśniowy oraz pory wszystko zaostrzają. Niestety przepis ten nie nadaje się na jedno, duże ciasto, ponieważ pieczone w jednej foremce zamienia się w zakalec. Musicie więc użyć swoich form do muffinek lub też np. ramekinów. Podaję tutaj przepis na porcję podwójną, można wtedy te muffiy zrobić na imprezę halloweenową.



4 szklanki mąki (po 250ml)
pół szklanki oleju
2 jajka
2 pokrojone i zblanszowane pory (białe części plus trochę zielonej)
szklanka pestek z dyni plus garść do posypania
200g sera niebieskiego pokrojonego w kostkę
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki ugotowanej i przetartej dyni (po 250ml)
1 i 1/3 szklanki maślanki (po 250ml)
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżka tymianku




Mieszamy ze sobą mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe składniki. Foremki na muffiny natłuszczamy. Mieszamy składniki sypkie z pozostałą mieszaniną. Ciasto rozkładamy do foremek lub ramekinów, posypujemy pestkami z dyni  i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.



Ten przepis bierze udział w tygodniu festiwalu dyni tu link


0 komentarze:

Prześlij komentarz