piątek, 29 października 2010

Pilaw z kurczakiem, dynią i kasztanami







To danie z kuchni byłego Związku Radzieckiego; nie wiem dokładnie z której republiki, a teraz kraju, bo autorka mojej  inspiracji nie napisała niestety nic bardziej szczegółowego o tej potrawie. Nie można powiedzieć, że jedzenie to jest tylko dla tych, którzy lubią słodkie z mięsem, ponieważ jest ono tak dobre, że jest dla wszystkich, oczywiście poza wegetarianami, ale i oni mogą mięso czymś zastąpić. Pilaw ten może ma 4 części (ryż, mięso, dynia i owoce) ale nie jest trudno go zrobić, a w szybkowarze gotuje się tylko 20 minut, czyli o połowę krócej niż w zwykłym garnku. Można zrobić zamiast żeberek na Halloween, a wszyscy Wam się odwdzięczą.

Dynia

750g dyni
sól
pieprz
tymianek

Dynię kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy dużo tymianku.


Kurczak

600g piersi z kurczaka
sok z cytryny do smaku (zwykle sok z 3/4 cytryny wystarczy)
miód (1 łyżka)
sos sojowy (ok. 2 łyżki)
sól
pieprz
ew. przyprawa 5 smaków (pół łyżeczki)
oliwa do smażenia

Piersi z kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy na ostrym ogniu z obu stron tak, żeby mięso się zarumieniło. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, sos sojowy i sok z mniej więcej pół cytryny. Dodajemy ewentualnie przyprawę 5 smaków. Smażymy wszytko, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy żeby  nie było ani zbyt słodko ani zbyt kwaśno Mięso zdejmujemy z patelni.



Smażone suszone owoce


12 suszonych śliwek
12 suszonych moreli
garść rodzynków
15 średnich kasztanów ugotowanych lub upieczonych i pozbawionych skórki
oliwa i masło do smażenia

Owoce oraz kasztany smażymy na średnim ogniu przez 10 minut na patelni i tłuszczu, na którym smażył się kurczak.



Ryż

2 szklanki ryżu  najlepiej  na risotto (szklanki po 250ml)
sól

Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku i wrzucamy do niej ryż. Gotujemy wszystko przez około 7-8 minut aż ryż będzie prawie miękki. Ryż odcedzamy i solimy jeszcze do smaku.



Assamble

Danie przygotowujemy w szybkowarze. Na spód szybkowaru wlewamy 200ml bulionu lub osolonej wody. Na to układamy dynię. Na dynię wykładamy połowę ryżu a następnie mięso oraz owoce z orzechami. Na koniec dodajemy pozostały ryż. W potrawie robimy 6 głębokich zagłębień trzonkiem drewnianej łyżki, żeby para ze spodu miała nam, gdzie uciekać. Szybkowar zamykamy i całość gotujemy 20 minut po podniesieniu się grzybka. Jeśli robimy potrawę w zwykłym garnku, powinien on mieć jak najbardziej szczelną pokrywkę, ponieważ ryż powinien dogotować się niejako na parze. Czas gotowania ryżu w zwykłym garnku to 40 minut.




0 komentarze:

Prześlij komentarz