poniedziałek, 15 listopada 2010

Brukselka z Sauce A La Creme






Do tego dania trzeba wybrać brukselkę średniej wielkości a na pewno nie dużą, w przeciwnym  wypadku, będziemy mieli za dużo brukselki a za mało sosu przy każdym naszym kęsie. Sos robimy na bazie beszamelu, a dodatek cytryny nadaje mu charakter, bez którego byłby to zwykły sos do zapiekania ( nie odbierajac niczego beszamelowi). Przepis pochodzi z książki Elizabeth David French Provincial Cooking.
Sos ten możemy użyć także do ryb, gotowanego kurczaka oraz jajek.

Sos i brukselka


1kg brukselki ugotowanej na parze

50g masła
2 łyżki mąki
225ml śmietanki
225ml bulionu
2 żółtka
sok z cytryny
pieprz
sól


Robimy beszamel z mąki, masła i bulionu. Oczywiście będzie za gęsty, dlatego dodajemy śmietankę i redukujemy sos przez około 2O minut na możliwie najmniejszym płomieniu. Co jakis czas mieszamy. Kiedy sos będzie gęsty, doprawiamy go solą i pieprzem, a przed samym wydaniem (tak się pisało kiedyś w starych książkach kucharskich) dodajemy 2 surowe żółtka i wszystko lekko zagotowujemy jeden raz tak, żeby nam się żółtka jednak nie ścięły. Doprawiamy sokiem z cytryny (mniej więcej dwa "wyciśnięcia")


0 komentarze:

Prześlij komentarz