niedziela, 14 listopada 2010

Kurczak pieczony na maśle w sosie musztardowym



 




Ten wpis ukazuje się z okazji akcji "Kuchnia francuska" oraz "Kurczak na 1000 sposobów" i będzie on miał kilka odcinków. Dzisiaj kurczak smażony na maśle w sosie musztardowym czyli Poulet Au Gratin A La Savoyarde z książki Elisabeth David - znawczyni kuchni francuskiej w Wielkiej Brytanii. Jej książka - French Provincial Cooking - została wydana w roku 1960, a więc mamy do czynienia ze starą, dobrą kuchnią francuską. Taka kuchnia jest dość pracochłonna i uwielbia masło i śmietanę w odróżnieniu od kuchni włoskiej, która stoi pod znakiem oliwy.

Danie, jak nazwa wskazuje, pochodzi z Sabaudii, która leży blisko Alp i graniczy z Włochami i Szwajcarią. Stamtąd właśnie wywodzi się jeden z największych kucharzy francuskich Auguste Escoffier. Elizabeth David cytuje w swojej książce przykładowe menu, które można było zjeść w Sabaudii przed wojną roku 1914: "Nasz posiłek składał się z zupy krem z dyni z grzankami smażonymi na maśle, z młodego indyka pieczonego w piekarniku na maśle razem z wiejską kiełbasą oraz z sałatki ziemniaczanej z mniszkiem i  burakami. Na deser zaserwowano gruszki gotowane w czerwonym winie z bitą śmietaną."  Naprawdę świetny zestaw.


Składniki (kurczak)

kurczak o wadze 1500g
150g masła
sól
pieprz
zielona pietruszka

Sos

50g masła
2 łyżki mąki
125ml bulionu
200ml śmietanki
1 łyżka octu winnego lub 4 łyżki wytrawnego wina
sól
pieprz
2 łyżeczki musztardy (dałem kremską)
2 łyżki gruyera



Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Do brzucha włożyć 50g masła wymieszanego z solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Kurczaka włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w brytfannie, przechylonego na bok i natartego połową pozostałego masła. PO 20 minutach przewrócić kurczaka na drugi bok i posmarować pozostałym tłuszczem. PO 20 minutach położyć kurczaka na grzbiecie i piec mniej więcej przez 1 godzienie polewając utworzonym sosem. Upieczony kurczak wydziela przezroczysty sok po nakłuciu.

Sos. Robimy beszamel z mąki, masła i bulionu. Dodajemy śmietankę i gotujemy sos przez 5 minut. Dodajemy sól. pieprz, ocet, musztardę i ser.

Na płaskie naczynie wlewamy połowę sosu. Na sos wykładamy kurczaka podzielonego na 4 cześci (najlepiej jeśli mamy nożyce do drobiu). Na kurczaka wylewamy pozostały sos i posypujemy tartą bułką lub grzankami. Na grzanki wlewamy część sosu, który powstał w czasie pieczenia. Zapiekamy orzez 5 minut w najwyższej temperaturze, na jaką możemy nastawić nasz piekarnik np. 250stopni.