wtorek, 9 listopada 2010

Pasta z sosem z orzechów włoskich i parmezanu







Ten przepis ukazuje się w ramach "Orzechowego Tygodnia" organizowanego przez blog My best Food. Zawsze się zastanawiam, jak to możliwe, że polska kuchnia nie dorobiła się podobnych przepisów, gdzie orzechy używa się także do potraw słonych a nie tylko słodkich. W tej potrawie, która jest genialna, możemy zobaczyć błysk włoskiego geniuszu, który z prostych składników potrafi wyczarować coś tak niewiarygodnie dobrego. Dla sceptyków: zawieście swoją niewiarę i zróbcie to danie, nie pożałujecie, tym bardziej, że robi się 15 minut.


200g orzechów włoskich uprażonych i pokrojonych
1 gruba kromka chleba namoczonego w 125ml mleka
100g parmezanu startego na tarce plus trochę do posypania
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
350g makaronu np penne (u mnie pasta typy gnocchi)
sól, pieprz



Wszystkie składniki poza makaronem, pietruszką i parmezanem mielemy w blenderze. dodajemy parmezan i pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, ocedzamy i zostawiamy sobie mniej więcej pół szklanki wody z gotwanie się makaronu. Makaron mieszamy z sosem i rozrzedzamy pozostawioną wodą. Posypujemy jeszcze parmezanem i zieloną pietruszką. Jemy.