czwartek, 11 listopada 2010

Zupa krem z białych warzyw z karmelizowaną cebulą





Zupa pyszna, tania i cieszy oczy. Jednak tylko dla tych, którym nie przeszkadza seler i pietruszka; jeśli nie przepadacie  za tymi warzywami, dajcie ich mniej a więcej ziemniaków. Też będzie dobre. I nie rezygnujcie z karmelizowanej cebuli, naprawdę wzbogaca smak.



1 duży seler obrany
4-5 pietruszek
1 por, biała część
1 cebula plus 2 cebule
4-5 małych ziemniaków
1,5 litra bulionu
5 ziaren ziela bobkowego
4 liście laurowe
sól
pieprz
150ml śmietany 18%
różowy pieprz



Seler i pietruszkę kroimy niezbyt drobno (wszystko będzie i tak przecierane). Cebulę kroimy na ćwiartki. Por kroimy na talarki a obrane ziemniaki na 3-4 kawałki. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości razem z liściem laurowym i zielem bobkowym. W tym czasie karmelizujemy cebule. Kroimy je w kostkę i smażymy na oliwie na bardzo małym ogniu przez mniej więcej 40 minut Cebula nie może się przypalić! Powinna być brązowo - złota i bardzo słodka. Kiedy warzywa będą miekkie, wyciągamy z zupy ziele angielskie oraz liść laurowy i dopiero wtedy wszystko przecieramy. Wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę solą, białym pieprzem. Podajemy zupę z cebulą karmelizowaną posypaną różowym pieprzem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz