piątek, 3 grudnia 2010

Rosyjski kulebiak z kapustą, koperkiem i jajkami






Chyba najlepszy kulebiak jest nadziewany ryżem i białą rybą ale dzisiaj zrobiłem inną, też dobrą wersję. Nie wiem dlaczego ale zawsze uważałem, że kulebiaki są zawijane a tu proszę nie są;) Nie jest go trudno zrobić i efektownie wygląda. Zróbcie więc kulebiak i zjednoczcie się duchowo z braćmi Rosjanami (i z siostrami też) ;) Do przepisu dodałem nieoryginalne pieczarki, trudno lubię po prostu.  Danie ukazuje się w ramach akcji  "Wypieki drożdżowe" organizowanej przez blog Bella w kuchni.


Ciasto

2,5 szklanki mąki (po 250ml)
20g drożdży
3/4 szklanki wody
pół łyżeczki soli
olej do smarowania ciasta, żeby nie wyschło

Farsz

1300g kapusty drobno pokrojone
75g masła
3 łyżki oliwy
1 cebula
300g pieczarek
4 jajka na twardo drobno posiekane
pęczek koperku posiekany
sól, pieprz

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, odrobiny wody i mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki, wody oraz sól. Wyrobić ciasto i odstawić do rośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto posmarować przedtem olejem, żeby nie wyschło. Kapustę blanszować w osolonej, gotującej się wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedzić, odcisnąć i dusić w dużym naczyniu na maśle i oliwie przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki usmażyć z cebulą i dodać do kapusty. Następnie dodać jajka na twardo i koperek. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 35x25 i przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na ciasto farsz zostawiając mniej więcej 1,5cm wolną krawędź. Następnie rozwałkować nieco większy drugi kawałek ciasta i wyłożyć go na farsz. Skleić dobrze krawędzie. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.


0 komentarze:

Prześlij komentarz