środa, 1 grudnia 2010

Pasztet orzechami, śliwkami i czerwonym winem



 
Na zdjęciu pasztet z chutneyem śliwkowym

Pasztet jak zobaczycie nie jest trudno zrobić. Wystarczy trochę smażenia, miksowania i doprawiania. Możemy właściwie komponować pasztety do woli; najważniejsze aby się nie kruszył i nie był za suchy.



1 kg wieprzowiny mielonej
250g boczku parzonego
1 kg wątróbki drobiowej
200g śliwek wędzonych suszonych
150 g orzechów włoskich plus do posypania
2 bułki kajzerki namoczone w mleku
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 jajka
300g pieczarek
500ml wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, tymianek i majeranek


Wątróbki szybko obsmażyć na patelni tak, żeby były jeszcze krwiste  w środku. Na tłuszczu pozotałym z wątróbek wytopić pokrojony w kostkę boczek a następnie  dodać cebulę oraz czosnek (ale nie rumienić za bardzo).  Do smażenia dodać pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Śliwki namoczyć w winie (150ml wystarczy)i zagotować,  odstawić. Orzechy pokroić ale niezbyt drobno. Wątróbkę zmiksować razem z namoczonymi bułkami i dodać mieszaninę grzybów, cebuli i boczku. Następnie dodać miękkie, pokrojone śliwki razem z winem. Dodać pozostałe wino (350ml) oraz orzechy. Doprawić ale nie przesadzić z gałką muszkatołową. Dodać 4 jajka. Masę rozłożyć do foremek (najlepiej jednorazowe aluminiowe) i posypać orzechami Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz