piątek, 28 stycznia 2011

Białe risotto z gorgonzolą i selerem




Zróbcie risotto, to lepiej się poczujecie. To jest trochę takie jedzenie dla chorego, które uspokaja, dodaje energii, bez zbytniego obciążania organizmu. Gotowanie risotto nie jest żadną czarną magią, trzeba tylko czasami pomieszać i sprawdzić, czy ryż już jest akurat, czy jednak jeszcze trochę twardawy. Przegotowane risotto też nie jest żadną tragedią, w końcu i tak go zjecie, a doświadczenie bezcenne. Nie używajcie to tego przepisu tzw. niebieskiego sera typu rokpol (lazur itp.), bo jest po prostu zbyt ostry. No i musicie użyć ryżu na risotto, bo ze zwykłego Wam takie dobre danie nie wyjdzie.

Składniki


  • 260g ryżu na ristotto
  • 300g selera pokrojonego w słupki
  • 150g gorgonzoli
  • 150ml białego wina
  • 900ml bulionu
  • 1 cebula pokrojona
  • 2 ząbki czosnku zgniecione
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • oliwa do smażenia



Szklimy na oliwie cebulę oraz czosnek. Dodajemy ryż i smażymy aż będzie lekko przezroczysty. Dodajemy seler pokrojony w słupki, solimy i pieprzymy. Dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy 1/3 bulionu, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy risotto na małym ogniu, aż płyn wyparuje. Dodajemy stopniowo  pozostały bulionu, aż ryż był miękki ale nie rozpada się. Gorgonzolę dodajemy mniej więcej w połowie gotowania tj. po 10 minutach. Risotto powinno mieć konsystencję dość rzadką. Doprawcie jeszcze raz na końcu gotowania.



0 komentarze:

Prześlij komentarz