wtorek, 25 stycznia 2011

Ciasto czekoladowe z lemon curd i mascarpone




Nie będzie dziś przepisu na ciasto, bo nie o ciasto tu chodzi a o krem cytrynowy, który jest najlepszy jaki możecie sobie wymarzyć. Zaczynacie od zrobienia lemon curd, który też może być niezłym nadzieniem do naleśników, a następnie mieszacie go z mascarpone i bitą śmietaną. Krem jest lekki i nietłusty, choć kalorie na opakowaniu mówią inaczej;) Ciasto możecie kupić nawet w sklepie na przykład czekoladowy biszkopt, choć według mnie są one cokolwiek za tłuste, a potem przełożyć go kremem. Mak jest do dekoracji, można się bez niego obyć.

Ciasto czekoladowe

Wasze ulubione najlepiej własnoręcznie zrobione lub takie

Krem


  • sok i skórka z dwóch cytryn
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (250ml)
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki maku

Sok, skórkę, jajka, cukier, masło oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać. Podgrzewać w rondlu aż się masa zagotuje i zgęstnieje na gęsty kisiel. Masę wystudzić. Krem mascarpone ubić, następnie dodać krem cytrynowy. Śmietanę kremówkę ubić na dość sztywno i wymieszać z kremem cytrynowym z mascarpone. Dodać mak i wyłożyć na ciasto.


0 komentarze:

Prześlij komentarz