środa, 19 stycznia 2011

Kurczak w czerwonej cebuli z białym winem




To dobry sposób na podanie kurczaka do białego wina i chrupiącej bagietki. Poza tym jest bardzo nieskomplikowany i zawiera minimalną liczbę składników. Przepis oparty na recepturze Pauli Wolfert z The Cooking of South-West France.


Składniki

  • 1 kurczak
  • 1000g czerwonej cebuli dość grubo pokrojonej
  • 70g boczku parzonego
  • 250ml białego wina
  • sól
  • pieprz



KUrczaka solimy i pieprzymy na zewnątrz i w środku. W dużym rondlu obsmażamy kurczaka z obu stron (mniej więcej 5 minut z każdej strony na ostrym ogniu) Następnie dodajemy cebulę i dusimy wszystko pod przykryciem przez 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dolewamy wino i dusimy wszystko do miękkości. Wyjmujemy z rondla kurczaka, a sos cebulowy redukujemy tak, żęby był dość gęśty. Kurczaka polewamy gęstym sosem i grillujemy mnie więcej 3-4 minuty w piekarniku.


0 komentarze:

Prześlij komentarz