To dobry sposób na podanie kurczaka do białego wina i chrupiącej bagietki. Poza tym jest bardzo nieskomplikowany i zawiera minimalną liczbę składników. Przepis oparty na recepturze Pauli Wolfert z The Cooking of South-West France.
Składniki
- 1 kurczak
- 1000g czerwonej cebuli dość grubo pokrojonej
- 70g boczku parzonego
- 250ml białego wina
- sól
- pieprz
KUrczaka solimy i pieprzymy na zewnątrz i w środku. W dużym rondlu obsmażamy kurczaka z obu stron (mniej więcej 5 minut z każdej strony na ostrym ogniu) Następnie dodajemy cebulę i dusimy wszystko pod przykryciem przez 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dolewamy wino i dusimy wszystko do miękkości. Wyjmujemy z rondla kurczaka, a sos cebulowy redukujemy tak, żęby był dość gęśty. Kurczaka polewamy gęstym sosem i grillujemy mnie więcej 3-4 minuty w piekarniku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz