niedziela, 23 stycznia 2011

Cukinia nadziewana migdałami





Przepis inspirowany książką Hanny Szymanderskiej Kuchnia polska regionalna. Pochodzi z Wielkopolski i nie powstydziłaby się go nawet kuchnia hiszpańska. Cukinie są bardzo dobre i przypominają lato. Uważajcie tylko, żeby nie były za twarde. W książce Szymanderskiej cukinie powinno się blanszować 1 minutę, jednak ja uważam, że to stanowczo za mało, chyba że lubicie cukinię na chrupiąco. Do nadzienia dodałem też czerwoną paprykę dodaje kolory i smaku.

  • 4 młode cukinie
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 70g migdałów
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 średnia cebula pokrojona
  • 2 ząbki czosnku pokrojony
  • 3-4 łyżki białego wina
  • 3 łyżki tartej bułki, startego piernika lub ciemnego żytniego chleba
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżęczka tymianku
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz


Cukinie dzielimy na pół, wydrążamy (miąższ zostawiamy) i gotujemy w osolonej wodzie przez mniej więcej 4 minuty. Smażymy na patelni cebulę i czosnek przez mniej więcej 4 minuty. Dodajemy czerwoną paprykę, zmielone orzechy, przyprawy, miąższ cukini oraz wino. Smażymy do miękkości. Dodajemy bułkę tartą, starty piernik lub żytni chleb. Nadzienie powinno być dość gęste. Cukinie układamy w żaroodpornym półmisku, wykładamy nadzienie w wydrążone miejsca. Na wierzch wylewamy trochę oliwy i pieczemy pod przykryciem  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej przez 30 minut. Cukinia powinna być miękka lecz nie powinna się rozpadać.


0 komentarze:

Prześlij komentarz