wtorek, 1 lutego 2011

Czerwona kapusta z winem i dressingiem z pigwy i musztardy




To przepis dla tych, którzy albo są uczuleni na jabłka albo mają już dość czerwonej kapusty z jabłkiem, czyli po polsku. Ta surówka jest dość słodka ale ma dobrze wyważone smaki. Jeśli nie lubicie tyle słodyczy, dodajcie mniej dżemu. I nie kupujcie specjalnie czerwonego wina do tej surówki, jeśli macie w domu białe, też się nadaje.  Jak wiadomo czerwona kapusta jest najlepsza do ciemnych mięs oraz do ciemnego drobiu. Ja zjadłem ją po prostu z frytkami, taka jest dobra.



  • 1 średnia czerwona kapusta poszatkowana
  • 150ml soku pomarańczowego
  • 150ml czerwonego wina
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 goździki
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 średnia czerwona cebula drobno pokrojona
  • sok z jednej cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 4-5 łyżeczek dżemu z pigwy i jabłek lub dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka musztardy niezbyt ostrej




Czerwoną kapustę gotujemy z sokiem pomarańczowym, winem i przyprawami do chrupiącej miękkości. Dodajemy cebulę. Robimy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę, dżem, musztardę i sok z cytryny. Kapustę doprawiamy sosem oraz solą i pieprzem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz