To przepis dla tych, którzy albo są uczuleni na jabłka albo mają już dość czerwonej kapusty z jabłkiem, czyli po polsku. Ta surówka jest dość słodka ale ma dobrze wyważone smaki. Jeśli nie lubicie tyle słodyczy, dodajcie mniej dżemu. I nie kupujcie specjalnie czerwonego wina do tej surówki, jeśli macie w domu białe, też się nadaje. Jak wiadomo czerwona kapusta jest najlepsza do ciemnych mięs oraz do ciemnego drobiu. Ja zjadłem ją po prostu z frytkami, taka jest dobra.
- 1 średnia czerwona kapusta poszatkowana
- 150ml soku pomarańczowego
- 150ml czerwonego wina
- parę ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki curry
- 2 goździki
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 1 średnia czerwona cebula drobno pokrojona
- sok z jednej cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 4-5 łyżeczek dżemu z pigwy i jabłek lub dżemu pomarańczowego
- 1 łyżeczka musztardy niezbyt ostrej
Czerwoną kapustę gotujemy z sokiem pomarańczowym, winem i przyprawami do chrupiącej miękkości. Dodajemy cebulę. Robimy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę, dżem, musztardę i sok z cytryny. Kapustę doprawiamy sosem oraz solą i pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz