Wrocław na biało przedwczoraj
Ta zupa wygląda trochę jak na przyjęcie Halloweenowe, ale za to jest dobra, a z makaronem nawet bardzo dobra. Pomysł z mozzarellą zaczerpnięty od Nigelli i jej zupy groszkowej, tyle, że to ten rodzaj zupy, do której możecie włożyć wszystkie warzywa jakie znajdziecie w swojej lodówce. Dodatek ziemniaków czyni tę zupę bardziej aksamitną a seler nadaje głębi smaku, który inaczej były jedynie groszkiem. Tę zupę można doprawić lekko, czyli solą i pieprzem lub bardziej orientalnie (chili, kmin, kolendra i duuużo imbiru). W szybkowarze zrobicie tę zupę w 15 minut.
- 1200ml bulionu
- 1 duży seler pokrojony
- 2 średnie cebule pokrojone w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 2 kulki mozzarelli
- 450g mrożonego groszku
- 100ml kwaśnej śmietany
- 2 średnie ziemniaki
- sól
- pieprz
- ziele angielskie 4 sztuki
- liść laurowy 3 sztuki
Bulion, warzywa i przyprawy gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy z mozzarellą i dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub bez, bo jest dość gęsta.
0 komentarze:
Prześlij komentarz