czwartek, 3 lutego 2011

Groszkowa z selerem



Wrocław na biało przedwczoraj

Ta zupa wygląda trochę jak na przyjęcie Halloweenowe, ale za to jest dobra, a z makaronem nawet bardzo dobra. Pomysł z mozzarellą zaczerpnięty od Nigelli i jej zupy groszkowej, tyle, że to ten rodzaj zupy, do której możecie włożyć wszystkie warzywa jakie znajdziecie w swojej lodówce. Dodatek ziemniaków czyni tę zupę bardziej aksamitną a seler nadaje głębi smaku, który inaczej były jedynie groszkiem. Tę zupę można doprawić lekko, czyli solą i pieprzem lub bardziej orientalnie (chili, kmin, kolendra i duuużo imbiru). W szybkowarze zrobicie tę zupę w 15 minut.



  • 1200ml bulionu
  • 1 duży seler pokrojony
  • 2 średnie cebule pokrojone w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 2 kulki mozzarelli
  • 450g mrożonego groszku
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liść laurowy 3 sztuki


Bulion, warzywa i przyprawy gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy z mozzarellą i dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub bez, bo jest dość gęsta.


0 komentarze:

Prześlij komentarz