poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Kurczak w śródziemnomorskim sosie




Ten sos zawiera składniki, które są bardzo rozpowszechnione w kuchniach Morza Śródziemnego: cukinię, pomidory, paprykę i oliwki. Całość doprawiona jest cytryną, tymiankiem i czosnkiem. Oczywiście smażymy na oliwie. Danie przy tym jest niezwykle proste i szybkie a do tego niesamowicie letnie. Zresztą w dobie globalizacji i szybkiego transportu możemy mieć lato w kuchni przez cały rok. Składniki na dwie ososby.

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść oliwek czarnych
  • skórka z pół cytryny
  • 3 łyżki rzadkiego przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa do smażenia



Kurczaka solimy i pieprzymy. Obsmarzamy na silnym ogniu na rumiano. Cebule i czosnek szklimy na oliwie. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, przecier, tymianek i cukinie. Smażymy jeszcze 5 minut. Do patelni dodajemy kawałki kurczaka i wszystko wkłądamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.




0 komentarze:

Prześlij komentarz