W tym serniku wszystko dobrze się komponuje: czekolada, toffi i nutella. Sernik ten pasuje bardzo dobrze na większe okazje, a jeśli nie ma okazji, to należy ją wymyśleć. Dla tego sernika warto;)
Masa serowa
- 1000g sera do serników
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- 250g cukru
- 100ml śmietanki 30%
- 100g masła
Spód
Przepis na spód tutaj
Polewa
- 150ml nutelli
- 50ml śmietanki 30%
Z cukru, masła i śmietanki robimy toffi. Ser miksujemy ze śmietaną, aż będzie gładki. Dodajemy lekko przestudzone toffi po 1 łyżce. Następnie dodajemy wanilię, mąkę oraz jajka. Po dodaniu każdego jajka miksujemy przez 30 sekund. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i pieczemy w kapieli wodnej przez 60 minut. Przestudzony sernik wkładmy do lodówki na całą noc. Robimy polewę. Nutellę mieszamy ze śmietankę i pogrzewamy, aż masa będzie gorąca. Masę lekko studzimy i wykładamy na sernik.
0 komentarze:
Prześlij komentarz