środa, 13 kwietnia 2011

Karmelowy sernik z polewą z nutelli




W tym serniku wszystko dobrze się komponuje: czekolada, toffi i nutella. Sernik ten pasuje bardzo dobrze na większe okazje, a jeśli nie ma okazji, to należy ją wymyśleć. Dla tego sernika warto;)


Masa serowa


  • 1000g sera do serników
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g masła



Spód

Przepis na spód tutaj

Polewa


  • 150ml nutelli
  • 50ml śmietanki 30%



Z cukru, masła i śmietanki robimy toffi. Ser miksujemy ze śmietaną, aż będzie gładki. Dodajemy lekko przestudzone toffi po 1 łyżce. Następnie dodajemy wanilię, mąkę oraz jajka. Po dodaniu każdego jajka miksujemy przez 30  sekund. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i pieczemy w kapieli wodnej przez 60 minut. Przestudzony sernik wkładmy do lodówki na całą noc. Robimy polewę. Nutellę mieszamy ze śmietankę i pogrzewamy, aż masa będzie gorąca. Masę lekko studzimy i wykładamy na sernik.


0 komentarze:

Prześlij komentarz