wtorek, 26 kwietnia 2011

Zielony kuskus z migdałami i rukolą




Święta minęły, pora na coś lekkiego i łatwego. Kuskus w ogóle jest łatwy w obsłudze, a tutaj wystarczy zmieszać ze sobą różne liście, uprażyć migdały lub pistacje i wszystko połączyć. Przepis pochodzi z drugiej (w kolejności) mojej ukochanej książki wege Plenty Yotama Ottolenghi. Tutaj przepis z moimi modyfikacjami. Ja np nie zjadłbym mięty z kuskusem ale jeśli ktoś lubi, proszę bardzo. Ilości ziół są podane na oko, pamiętajcie jednak, że kuskus ma być zielony.

Składniki


  • 150g kuskusu
  • 200ml bulionu
  • 1 cebula
  • duża garść zielonej pietruszki
  • duża garść koperku
  • ewentualnie liście kolendry i estragonu i mięty
  • pól zielonej chili
  • duża garść szczypiorku
  • 40g migdałów
  • 2 garście  rukoli
  • oliwa do smażenia
  • 5 łyżek oliwy do miksowania
  • sól
  • pieprz




Cebulę usmażyć na oliwie na złoto. Migdały w skórce uprażyć w piekarniku i posiekać średniogrubo. Do małego blendera wlać 5 łyżek oliwy, wsypać koper i pietruszkę ew. kolendrę, estragon i miętę i zmiksować. Posiekać chili. Przygotować kuskus i wymieszać widelcem. Dodać zieloną pastę, cebulę, migdały, chili, szczypiorek i rukolę. Doprawić solą i pieprzem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz