sobota, 23 kwietnia 2011

Pasztet z kurczaka i wątróbki




Zróbcie pasztet, będzie o niebo lepszy niż ze sklepu. Tym razem z gotowanego kurczaka  wątróbki. A przy okazji Wesołych Świąt.




Składniki


  • 1 kurczak 1500g
  • 250ml rosołu
  • 200ml śmietanki 30%
  • 600g wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 100g bułki tartej
  • 100g masła stopionego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżęczki tymianku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 10 moreli lub suszonych śliwek
  • 75 ml alkoholu koniak, whiskey





Z kurczaka gotujemy bardzo esencjonalny rosól zgodnie ze sztuką kulinarną. Mięso oddzielamy od kości. Wątróbki smażymy krótko na bardzo gorącej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Następnie na wątróki wylewamy alkohol i odparowujemy przez 15 sekund. Wątróbki dodajemy do mięsa. Morele a jeszcze lepiej śliwki suszone gotujemy przez 5 minut, studzimy i kroimy na kawałeczki. Dodajemy do mięsa resztę składników poza morelami i rozdrabniamy na gładko ręcznym blenderem. Dodajemy morele. Keksówkę smarujemy maslem i wysypujemy tartą bulką. Pasztet pieczemy w keksówce przez 40 minut w 170 stopniach celsjusza. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lodówki na noc.


0 komentarze:

Prześlij komentarz