Zróbcie pasztet, będzie o niebo lepszy niż ze sklepu. Tym razem z gotowanego kurczaka wątróbki. A przy okazji Wesołych Świąt.
- 1 kurczak 1500g
- 250ml rosołu
- 200ml śmietanki 30%
- 600g wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 100g bułki tartej
- 100g masła stopionego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżęczki tymianku
- 3 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- 10 moreli lub suszonych śliwek
- 75 ml alkoholu koniak, whiskey
Z kurczaka gotujemy bardzo esencjonalny rosól zgodnie ze sztuką kulinarną. Mięso oddzielamy od kości. Wątróbki smażymy krótko na bardzo gorącej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Następnie na wątróki wylewamy alkohol i odparowujemy przez 15 sekund. Wątróbki dodajemy do mięsa. Morele a jeszcze lepiej śliwki suszone gotujemy przez 5 minut, studzimy i kroimy na kawałeczki. Dodajemy do mięsa resztę składników poza morelami i rozdrabniamy na gładko ręcznym blenderem. Dodajemy morele. Keksówkę smarujemy maslem i wysypujemy tartą bulką. Pasztet pieczemy w keksówce przez 40 minut w 170 stopniach celsjusza. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lodówki na noc.
0 komentarze:
Prześlij komentarz