piątek, 27 maja 2011

Kasza jęczmienna z szałwią i bakłażanem




To danie to właściwie trochę rizotto z kaszy jęczmiennej w połączeniu z bakłażanem. Kuchnia włoska spotyka kuchnię polską, a, jak widac, spotkanie jest bardzo owocne. Zaręczam, że świeża szałwia nie smakuje jak lekarstwo na gardło. Smacznego.  



Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g mozarelli
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 200ml soku pomidorowego
  • 100ml wody
  • szałwia
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa


Bakłażana kroimy w plastry i smażymy na grorącej oliwie. Plastry wykładamy na talerz. Cebulę z czosnkiem smażymy tak, żeby nie nabrały koloru. Dodajemy kaszę, smażymy, aż będzie lekko szklista. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianek i szałwię. Dodajemy sok pomidorowy oraz wodę i dusimy przez 20 minut, aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Wykładamy na kaszę plastry bakłażana oraz mozarellę, posypujemy szałwią. Polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz