To danie to właściwie trochę rizotto z kaszy jęczmiennej w połączeniu z bakłażanem. Kuchnia włoska spotyka kuchnię polską, a, jak widac, spotkanie jest bardzo owocne. Zaręczam, że świeża szałwia nie smakuje jak lekarstwo na gardło. Smacznego.
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250g mozarelli
- 200g kaszy jęczmiennej
- 200ml soku pomidorowego
- 100ml wody
- szałwia
- sól
- pieprz
- tymianek
- oliwa
Bakłażana kroimy w plastry i smażymy na grorącej oliwie. Plastry wykładamy na talerz. Cebulę z czosnkiem smażymy tak, żeby nie nabrały koloru. Dodajemy kaszę, smażymy, aż będzie lekko szklista. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianek i szałwię. Dodajemy sok pomidorowy oraz wodę i dusimy przez 20 minut, aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Wykładamy na kaszę plastry bakłażana oraz mozarellę, posypujemy szałwią. Polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz