wtorek, 31 maja 2011

Zielony chłodnik z awokado i papryką




Jak wiadomo, istnieją nie tylko chłodniki z botwinką, chociaż te są jedne z najlepszych. Ten akurat chlodnik jest zielony i pachnie koperkiem i pieczoną papryką. Naprawde polecam tę zupę w upały, kiedy nie chce się jeść nawet schabowego, oczywiście, jeśli ktoś lubi. 

Składniki

  • 1 awokado
  • 1 zielona papryka upieczona w piekarniku
  • pół długiego ogórka
  • pęczek zielonej pietruszki 
  • pęczek koperku
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku zmażdżone przez praskę
  • 1 litr jogurtu 
  • 1 jajko na twardo na osobę
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny lub cytryna
  • oliwa extra vergine


Z upieczonej i przestudzonej papryki ściągamy skórę. Miksujemy awokado i paprykę. Dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dorzucamy pokrojoną zieleninę, pokrojony w kostkę ogórek i czosnek. Ewentualnie rozcieńczamy chłodnik lodowatą wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny. Dolewamy dobrą oliwę extra vergine. Zupę podajemy z jajkiem lub/i grzankami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz