Jak wiadomo, istnieją nie tylko chłodniki z botwinką, chociaż te są jedne z najlepszych. Ten akurat chlodnik jest zielony i pachnie koperkiem i pieczoną papryką. Naprawde polecam tę zupę w upały, kiedy nie chce się jeść nawet schabowego, oczywiście, jeśli ktoś lubi.
Składniki
- 1 awokado
- 1 zielona papryka upieczona w piekarniku
- pół długiego ogórka
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek koperku
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku zmażdżone przez praskę
- 1 litr jogurtu
- 1 jajko na twardo na osobę
- sól
- pieprz
- ocet winny lub cytryna
- oliwa extra vergine
Z upieczonej i przestudzonej papryki ściągamy skórę. Miksujemy awokado i paprykę. Dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dorzucamy pokrojoną zieleninę, pokrojony w kostkę ogórek i czosnek. Ewentualnie rozcieńczamy chłodnik lodowatą wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny. Dolewamy dobrą oliwę extra vergine. Zupę podajemy z jajkiem lub/i grzankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz