piątek, 6 maja 2011

Tort migdałowo-gruszkowy




Ciasto jest genialne i składa się z migdałowego spodu, musu gruszkowego z serkiem śmietankowym i migdałowej kruszonki. Jest to przepis Pierra Herme z książki Desserts i wcale nie jest trudny i warto go zrobić. Ciasto jest tym bardziej oryginalne, że w Polsce kruszonka kojarzy się ze zwykłymi ciastami drożdżowymi, a tutaj świetnie się sprawdza na torcie. Naprawdę polecam. Aha gwoli sprawiedliwośc... u Herme ten tort jest nadziewany wiśniami;)


Ciasto

  • 2/3 szklanki mielonych migdałów plus 1 łyżka migdałów posiekanych grubiej.
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 3 duże białka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru


Podgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Tortownicę o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy migdały z mąką i cukrem pudrem. Ubijamy białka na pół sztywno następnie dodajemy brązowy cukier i ubijamy białka na sztywno. Tak powstałą bezę mieszamy z resztą sypkich składników. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w tortownicy, aż będzie zlocisto brązowe.

Krem

  • 250ml śmietanki 30%
  • 180g tłustego sera śmietankowego 24%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 4,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1.5 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka gruszek w syropie 


Gruszki wylewamy na sitko i odsączamy przez ok. 2 godziny. Ser topimy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy, aż serek będzie gładki. Żółtka umieszczamy w misce nad gotującą się wodą i lekko podgrzewamy. Cukier zagotowujemy z jedną łyżką wody i wlewamy ostrożnie do pogrzanych żółtek. Mieszaninę tę pogrzewamy nadal, aby lekko zgęstniała ale nie zamieniła się w jajecznicę. Zestawiamy z gotującej się wody i lekko studzimy.
Żelatynę dodajemy do 3 łyżek wody i czekamy, aż napęcznieje. Następnie nad gotującą się wodą mieszamy żelatynę, aż się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z serem, a następnie dodajemy żółtka. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej mieszaninę żółtek z serem. Następnie dodajemy pokrojne gruszki. Krem wykładamy na wystudzone ciasto w tortownicy i zamrażamy przez 2 godziny. 


Kruszonka

  • 3,5 łyżki miękkiego masła
  • 3,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek uprażonych migdałów w skórce i zmielonych 
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki


Masło mieszamy po kolei ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy do lodówki, żeby stwardniało. Następnie kruszonkę dzielimy na "okruchy" większe i mniejsze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kruszonkę studzimy i wykładamy na ciasto. 


Read more: http://domekzpiernika.blox.pl/html http://domekzpiernika.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?7#ixzz1YOSxGL62
Read more: http://domekzpiernika.blox.pl/html 

0 komentarze:

Prześlij komentarz