sobota, 7 maja 2011

Kruche ciastka z mąką gryczaną, czekoladą i rodzynkami



 

Przepis pochodzi z książki Alice Medrich ale ja go znalazłem na blogu Davida Lebovitza, który zawsze mi się kojarzył z lodami (napisał książkę o lodach pt. Scoop) a tu proszę ciekawy i różnorodny blog Amerykanina mieszkającego w Paryżu. Ciastka (scones) czy też bułki są genialne, mają głębię smaku, na który składa się nie tylko czekolada i rodzynki ale przede wszystkim aromat mąki gryczanej. Ciastka są bardzo kruche i nadają się świetnie na śniadanie polane np. miodem. W przepisie oryginalnym dodajemy kaszę kukurydzianą ale mi się w czasie pieczenia nie rozkleiła i czuć było twarde ziarenka. Dlatego radzę kaszę najpierw rozkleić w małej ilości wody i dodać do reszty składników. I na koniec, żeby Was nie ograniczać, w oryginale użyta jest czekolada biała oraz suszone wiśnie. 

Składniki

  • 1 jajko
  • 110ml śmietanki lub tłustego mleka
  • 45 g kaszy kukurydzianej rozklejonej w 100ml wody 
  • 30g mąki gryczanej
  • 140g gorzkiej czekolady posiekanej drobno
  • 60g rodzynek
  • 65g cukru
  • 85g masła twardego
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g mąki
  • mąka do podsypania
  • jajko do smarowania i cukier do posypania



 

Wymieszać mleko lub śmietankę, kaszę kukurydzianą i jajko. Zmieszać mąkę, cukier, mąkę gryczaną, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać z sypkimi składnikami tak, żeby jednak pozostały kawałki masła wielkości połowy zielonego groszka. Dodajemy składniki mokre, rodzynki i czekoladę. Mieszamy krótko. Na posypaną mąką powierznię wyłożyc ciasto, uformować w dość grube koło. Ciasto będzie dość klejące. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów. Ciastka smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stpni przez 20-25 minut. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz