czwartek, 9 czerwca 2011

Lazania ze szparagami, groszkiem i fasolką szparagową



 


Śpieszcie się zrobić to danie, bo szparagi tak szybko odchodzą, szybciej nawet niż ludzie;) Danie idealne na niedzielę, pracy trochę wymaga ale w zamian wszyscy nam dadzą w kuchni święty spokój, jeśli tydzień był koszmarem. Polecam.

Składniki



  • 250g makaronu na lazanię
  • 300g szparagów
  • 250g fasolki szparagowej
  • 250g groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • tymianek 
  • 375g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Beszamel

  • 4 łyżki mąki
  • 50g masła
  • 1 litr mleka
  • skórka z cytryny plus sok do smaku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek kopru
  • gałka muszkatołowa



Przygotowujemy beszamel. Mleko prawie zagtowujemu ze skórką z cytryny (obraną nożem szczelinowym, bez białej części). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy beszamel z mąki, masła i mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojony koper.
Przygotowujemy warzywa. Obcinamy szczyty szparagów, a resztę kroimy na plasterki. Na oliwie szklimy cebulę, czosnek i chili, solimy i pieprzymy. Dodajemy plasterki szparagów, tymianek  i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i groszek. Dusimy wszystko przez 2 minuty. Szczyty szparagów obtaczamy w oliwie, solimy i pieprzymy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę beszamelu, wykładamy suchy makaron, smarujemy częścią beszamelu, wykładamy uduszne szparagi i plastry mozarelli. Czynność powtarzamy, aż skończą się nam składniki. Na wierzchu układamy mozzarellę oraz szczyty szparagów. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w temeprraturze 180 stopni. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz