sobota, 18 czerwca 2011

Limonkowy sernik




Niektórzy pomyślą, że robienie sernika z limonkami w lecie, kiedy jest tyle sezonowych owoców, mija się z celem, ale po pierwsze sok z limonek miałem zamrożony od lutego a po drugie kolor tego sernika jest tak żółty a smak tak orzeźwiający, że naprawdę warto. Poza tym, jeśli zbyt mało Wam owoców, zawsze możecie zrobić na szybko swieży dżem truskawkowy i podać go z tym ciastem.
Nie musicie się za bardzo martwić o jakiś wyszukany spód do tego sernika, bo nie jest on tu gwiazdą, może być nawet z pokruszonych herbatników. Jeśli czujecie się jednak dzisiaj wyjątkowo ambitni zróbcie prawdziwe kruche ciasto, oczywiście na maśle, inny tłuszcz się nie liczy. I jeszcze jedno, kiedy kupujecie ser na serniki, sprawdźcie zawartość tłuszczu, bo sernik z 4% tłuszczu... co to za sernik? Smacznego!

Spód

Kruche ciasto podpieczone lub pokruszone herbatniki wymieszane z masłem i też podpieczone

Sernik

  • 900g tłustego sera min. 20% w temperaturze pokojowej
  • 200ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 jajka + 4 żółtka
  • 100ml soku z limonek
  • 220g cukru wymieszanego z otartą skórek z 4 limonek (tak żeby cukier stał się zielony)
  • 1 łyżka prawdziwej esencji waniliowej
  • 2 budynie waniliowe 



Ser ubijamy na gładką masę. Dodajemy śmietanę i ubijamy dalej. Następnie dodajemy cukier i ubijamy masę, aż się rozpuści. Dolewamy sok z limonek a następnie po jednym jajku i żółktu. Na koniec wlewamy wanilię i dosypujemy budynie. Ser będzie dość rzadki. Masę wylewamy na pdpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 45-50 minut. Studzimy i czekamy przez noc, zanim bedziemy jeść. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz