poniedziałek, 20 czerwca 2011

Dżem truskawkowo-rabarbarowy



 

Mam nadzieję, że rabarbar jest jeszcze u Was, bo truskawki do niego pasują jak nic innego. Konfitura nie jest trudna, a bardziej zniechęca myślenie o tym, ile trzeba bedzie się narobić niż sam proces, który jest dość przyjemny. Pektyna nie jest konieczna, możecie albo syrop z truskawek pogotować dłużej, żeby zgęstniał (ale w dużym garnku i na średnim ogniu, żeby było dość szybko ale się nie przypaliło) lub zostawcie sobie taką rzadką, niektórzy lubią, jak przy śniadaniu się całkiem upaćkają;) Konfitura nie spleśnieje, bo ma dużo cukru, a do tego sami wiecie, że sklepowe zrobione tylko z rzadkiej galaretki z paroma owocami w tej zawiesinie nawet się do Waszej nie będą umywąć. Wyjdzie Wam mniej więcej 1800 do 2000ml konfitury. Smacznego. 


Składniki

  • 1 kg truskawek +800g cukru+sok z 1 cytryny
  • 1 kg rabarbaru + 800g cukru+ sok z 1 cytryny
  •  
  • 30g  pektyny z jabłek (niekoniecznie)


1. Jeśli chcemy mieć ciepłą konfiturę w sobotę, to zaczynamy już w czwartek. Umyte, odszypułkowane truskawki mieszamy delikatnie z cukrem i zostawiamy na dobę.
2. W piątek przecedzamy truskawki na sicie, a pozostały sok zagotowujemy i zalewamy nim ponownie truskawki. Pozostawiamy  znowu na 24 godziny. Oczyszczony i pokrojony na 5-6 centrymetrowe kawałki rabarbar zasypujemy cukrem na 24 godziny.
3. W sobotę odcedzamy truskawki na sicie, a sok zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i  gotujemy przez mniej więcej 10 minut. W tym czasie zagotowujemy rabarbar z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy wszystko przez 5 minut. Gotujący się rabarbar oraz truskawki dodajemy do soku z truskawek. Gotujemy przez 5 minut.
4. Następnie dodajemy powoli pektynę i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się nam      żelatynowe grudki. Dżem wykładamy do słoików wg instrukcji tutaj.   


0 komentarze:

Prześlij komentarz