To ciasto jest bardzo szybkie, na rodzinny obiad lub do kawy na popołudnie. Jest wilgotne i bardzo cytrynowe, jeśli komuś zbyt mało jednak smaku cytrynowego, możecie zrobić jeszcze lukier, oczywiście cytrynowy. Migdały w środku dodają elementu chrupiącego. Ciasto pochodzi z bardzo dobrej książki The Cake Book Tish Boyle. Książkę bardzo polecam, bo pełna jest nieskomplikowanych, bardzo dobrych ciast. Najlepiej upiec to ciasto w formie z kominem.
Składniki
- 272g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maku (wszystkie szklanki po 250 ml)
- 200g masła miękkiego
- 300 cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 60ml soku cytrynowego
- 1 łyżka prawdziwego ekstraktu waniliowego (6 lasek wanilii włożyć do 0,5l wódki na 6 tygodni, wanilia na Allegro ok. 2zł/sztuka)
- 240ml kwaśnej śmietany
- 100g migdałów
Migdały prażymy, następnie grubo siekamy. Wymieszać mąkę, proszek i sodę (najlepiej trzepaczką, działa prawie jak przesianie składników). Ubijamy miękkie masło do białości, następnie dodajemy cukier i ubijamy nadal ok. 5 minut. Dodajemy jajka pojedyńczo, po każdym jajku ubijamy masę 1 minutę. Dodajemy skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz wanilię. DOdajemy składniki suche w trzech ratach na zmianę ze śmietaną. Nakładamy połowę masy do formy z kominem, posypujemu migdałami i dodajemy resztę masy. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity patyczek testujący, będzie suchy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz