piątek, 1 lipca 2011

Konfitura truskawkowa z morelami



 

Zróbcie w tym roku konfiturę truskawkową z morelami, tym bardziej   że morele są tańsze niż truskawki. Możecie także wg tego patentu zrobić konfiturę z samych moreli, też będzie oczywiście dobra. Tę konfiturę można zrobić na dwa sposoby. Możecie dodać cukru żelującego lub pektyny lub wysmażyć owoce na tyle, aby same zgęstniały. Prawda jest jednak taka, że wysmażone konfitury najlepsze są z wiśni, powidła śliwkowe także są poza konkurencją. Jeśli chcecie smażyć truskawki 3 dni, to przygotujcie się na utratę koloru i po części smaku. Na ostatnim zdjęciu widać, że morele trochę się "wtopiły w tło" dlatego w przepisie zmniejszyłem długość gotowania do 8 minut. 

Składniki

  • 1 kg moreli + 1 kg cukru
  • 1 kg truskawek + 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • opakowanie pektyny jabłkowej 30g 



Morele pozbawić pestek, truskawki szupułek. Osobno w dwóch garnkach zasypać owoce cukrem i zostawić na 24 godziny. Dodać sok z połowy cytryny odpowiednio do truskawek i moreli. . Następnie owoce gotujemy osobno w garnkach przez 3 minuty. Owoce mieszamy, dodajemy pektynę (powoli i mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudy żelatyny), gotujemy 5 minut i wkładamy konfiturę do słoików wg instrukcji tutaj





0 komentarze:

Prześlij komentarz