czwartek, 30 czerwca 2011

Hestona Blummenthala mus czekoladowy z wody




W najnowszej Kuchni wywiad z Hestonem Blummenthalem, który jest właścicielem restauracji Fat Duck (160 euro od osoby za menu degustacyjne), w której stosuje wynalazki kuchni molekularnej. Kuchnia ta polega właściwie na świadomym stosowaniu nauki w trakcie planowania i wykonywania przepisów. Niby nic, a na jakie niezwykłe odkrycie można w ten sposób się natknąć np. mus z wody i czekolady. Blummenthal podaje rygorystyczne przepisy na perfekcyjne dania takie jak pieczony kurczak czy fish and chips, ale są one tak pracochłonne i zabierają tyle czasu, że mało kto by sie ich podejmował. Zobaczcie zresztą sami:

  

Powyżej pierwsza część przepisu na doskonałego kurczaka pieczonego. Taki kurczak zapewne jest pyszny, ale wolałbym zjeść go w restauracji. 

Ale miało być o musie czekoladowym. Heston Blummenthal spopularyzował pomysł francuskiego chemika zajmującego się sztuką kulinarną Herve'a This, któremu udało się zrobić mus czekoladowy jedynie z wody i czekolady. Taki mus jest niskokaloryczny (stosunkowo) i super czkoladowy. Można nim na przykład nadziewać ciasta lub jeść ot tak bez niczego, ale tylko wtedy, jesli jesteście super fanami gorzkiej czekolady. Do tego ogarnie Was przyjemne uczucie, że zrobiliście jakiś przepis wg. wielkiego Hestona Blummenthala

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady pokrojona na drobne kawałki
  • 170g wody
  • cukier do smaku
  • miska z lodem


Na zdjęciu ciasto z musem, ale mus niestety trudno odróżnić od ciasta, jest taki ciemny. 

Czekoladę, wodę oraz cukier podgrzewamy tak, żeby czekolada się rozpuściła. Przelewamy rozpuszczoną czekoladę do miski, którą kładziemy na pojemnik z lodem i zaczynamy ubijać czekoladę trzepaczką. Po około 8-10 minutach czekolada zacznie gęstnieć i zamieni się w mus. Pamiętajcie: im dłużej ubijacie, tym mus będzie bardziej twardy i mniej kremowy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz