Zwykle zupy kalafiorowe, a szczególnie kremy ograniczają się do mleka i kalafiora, ja uważam, że trzeba dodać tam także innych warzyw (szczególnie białych: seler, pietruszka), aby zniuansować smak tej zupy. Podaję ten krem z plastrem sera pleśniowego, myślę, że całkiem dobry byłby też z grzankami, orzechami włoskimi, słonecznikiem, a nawet z łososiem wędzonym lub z gravlaxu. Ta zupa ma wiele możliwości. Polecam.
Składniki
- 1 średni kalafior
- 4 małe ziemniaki
- 4 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duża cebula
- 250ml mleka
- 1250ml bulionu
- zielona pietruszka
- 100ml słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Łączymy wszystkie warzywa z bulionem i mlekiem, solimy i pieprzymy i gotujemy wszystko do miękkości. Zupę miksujemy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy zielona pietruszkę, a ser na talerzu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz