wtorek, 19 lipca 2011

Krem z kalafiora z potencjałem






Zwykle zupy kalafiorowe, a szczególnie kremy ograniczają się do mleka i kalafiora, ja uważam, że trzeba dodać tam także innych warzyw (szczególnie białych: seler, pietruszka), aby zniuansować smak tej zupy. Podaję ten krem z plastrem sera pleśniowego, myślę, że całkiem dobry byłby też z grzankami, orzechami włoskimi, słonecznikiem, a nawet z łososiem wędzonym lub z gravlaxu. Ta zupa ma wiele możliwości. Polecam.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 4 małe ziemniaki
  • 4 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 250ml mleka
  • 1250ml bulionu
  • zielona pietruszka
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny


Łączymy wszystkie warzywa z bulionem i mlekiem, solimy i pieprzymy i gotujemy wszystko do miękkości. Zupę miksujemy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy zielona pietruszkę, a ser na talerzu. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz