czwartek, 21 lipca 2011

Risotto pomidorowe z kurczakiem na podłą pogodę:)




Dzisiaj miałem mieć na obiad jakąś zapiekankę z ziemniaków i bakłażanów, ale ta pogoda (zimno, szaro, wietrznie) sprawiła, że nabrałem ochoty na kremowe, pomidorowe ristootto z kurczakiem, coś na kształt gęstej, sycącej zupy pomidorowej z ryżem. Zróbcie, bo robi się szybko i łatwo.

Składniki

  • 400g filetów z kurczaka (z nóg)
  • 900-1000ml  bulionu plus 4-5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 200g rtyżu arborio na rostott
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • 4 goździki
  • 3cm startego imbiru
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia



 Kurczaka pociąć na małe kawałki, posolić, popieprzyć i polać oliwą najlepiej czosnkową. Smażyć z obu stron aż będzie lekko brązowy. Kurczaka wyciągnąć na papierowy ręcznik do odsączenia. Do oliwy po smażeniu dodać posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir, smażyć, aż cebula stanie się szklista. Zagotować bulion i rozmieszać z przecierem pomidorowym. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i smażymy, aż będzie lekko przezroczysty. Dodajemy kurczaka, kurkumę i cynamon oraz wlewamy połowę przecieru z bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 6 minut. Dolewamy resztę bulionu i dusimy do miękkości al dente. Jeśli ryż będzie zbyt twardy, możemy dodać więcej bulionu. Na koniec dodajemy bazylię, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśki Wasz przecier jest zbyt kwaśny, dodajcie trochę cukru lub zastąpcie część bulionu mlekiem lub śmietanką. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz