Dzisiaj miałem mieć na obiad jakąś zapiekankę z ziemniaków i bakłażanów, ale ta pogoda (zimno, szaro, wietrznie) sprawiła, że nabrałem ochoty na kremowe, pomidorowe ristootto z kurczakiem, coś na kształt gęstej, sycącej zupy pomidorowej z ryżem. Zróbcie, bo robi się szybko i łatwo.
Składniki
- 400g filetów z kurczaka (z nóg)
- 900-1000ml bulionu plus 4-5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
- 200g rtyżu arborio na rostott
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- 4 goździki
- 3cm startego imbiru
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- bazylia
Kurczaka pociąć na małe kawałki, posolić, popieprzyć i polać oliwą najlepiej czosnkową. Smażyć z obu stron aż będzie lekko brązowy. Kurczaka wyciągnąć na papierowy ręcznik do odsączenia. Do oliwy po smażeniu dodać posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir, smażyć, aż cebula stanie się szklista. Zagotować bulion i rozmieszać z przecierem pomidorowym. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i smażymy, aż będzie lekko przezroczysty. Dodajemy kurczaka, kurkumę i cynamon oraz wlewamy połowę przecieru z bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 6 minut. Dolewamy resztę bulionu i dusimy do miękkości al dente. Jeśli ryż będzie zbyt twardy, możemy dodać więcej bulionu. Na koniec dodajemy bazylię, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśki Wasz przecier jest zbyt kwaśny, dodajcie trochę cukru lub zastąpcie część bulionu mlekiem lub śmietanką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz