
Co prawda sernikobrownies jeszcze nie jadłem, ale za to zrobiłem sernikojagodziankę. To jest bardzo dobre połączenie, jedynie można się zastanawiać nad rodzajem ciasta, które wykorzystacie w tym przepisie; albo będzie to drożdżowe lub kruche. Ja zrobiłem drożdżowe, tyle że było go zbyt dużo, następnym razem trzeba go zrobić o połowę mniej. Tu przepis poprawiony.
Rozczyn
- 50g mąki plus 100g mąki
- pół łyżeczki drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
Ciasto
- 100g mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 50g masła
Nadzienie
- 3 jabłka
- 50g masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 400g sera na sernik+1 jajko+5 łyżek cukru (lub więcej)+1 łyżka ekstraktu z wanilii+pół łyżeczki cynamonu
- 250g jagód

Ciasto zrobić wg przepisu tutaj (ta sama technika, składniki powyżej). Na patelni rozpuszczamy 50g masła i 4 łyżki cukru, dodajemy jabłka. Dusimy je pod przykryciem około 5 minut, następnie przewracamy i smażymy na ostrym ogniu, aż płyn wyparuje i zrobi się lekki karmel. Jabłka posypujemy cynamonem (pół łyżeczki). Składniki na sernik miksujemy. Ciastem wyjętym z lodówki wylepiamy tortownicę (22-24cm), wykładamy na nie przestudzone jabłka, potem ser i wreszcie jagody. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanymi do 180 stopni (z termoobiegiem 20 stopni mniej).
0 komentarze:
Prześlij komentarz