czwartek, 28 lipca 2011

Serniko-jagodzianka z karmelizowanymi jabłkami






Co prawda sernikobrownies jeszcze nie jadłem, ale za to zrobiłem sernikojagodziankę. To jest bardzo dobre połączenie, jedynie można się zastanawiać nad rodzajem ciasta, które wykorzystacie w tym przepisie; albo będzie to drożdżowe lub kruche. Ja zrobiłem drożdżowe, tyle że było go zbyt dużo, następnym razem trzeba go zrobić o połowę mniej. Tu przepis poprawiony. 

Rozczyn

  • 50g mąki plus 100g mąki
  • pół łyżeczki drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Ciasto

  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50g masła


Nadzienie

  • 3 jabłka
  • 50g masła
  • pół  łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 400g sera na sernik+1 jajko+5 łyżek cukru (lub więcej)+1 łyżka ekstraktu z wanilii+pół łyżeczki cynamonu
  • 250g jagód



Ciasto zrobić wg przepisu tutaj (ta sama technika, składniki powyżej). Na patelni rozpuszczamy 50g masła i 4 łyżki cukru, dodajemy jabłka. Dusimy je pod przykryciem około 5 minut, następnie przewracamy i smażymy na ostrym ogniu, aż płyn wyparuje i zrobi się lekki karmel. Jabłka posypujemy cynamonem (pół łyżeczki). Składniki na sernik miksujemy. Ciastem wyjętym z lodówki wylepiamy  tortownicę (22-24cm), wykładamy na nie przestudzone jabłka, potem ser i wreszcie jagody. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanymi do 180 stopni (z termoobiegiem 20 stopni mniej). 


0 komentarze:

Prześlij komentarz