poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Nie takie zwykłe sernikobrownies






Pooglądałem parę blogów, i wygląda na to, że wszędzie ten sam przepis na sernikobrownies. Nie widziałem żadnych opisów tego ciasta, ale z jego wyglądu można wywnioskować, że jest one dość ciastowate, choć może jest po prostu zbyt długo pieczone. Patyczek włożony w brownie nie powinien wychodzic czysty, lecz lekko brązowy.
Brownie niniejsze są raczej jak mus czekoladowy, poza tym, są czarno-czekoladowe, bo znajduje się w nich aż 90g kakao. Nie ma tutaj żadnej czekolady. Nie są one jednak niestety niskokaloryczne, bo choć kakao nie zawieraz prawie tłuszczu, bez tłuszczu ani rusz, trzeba więc dodać masła i to nie mało.
Przepis na te brownie pochodzi od amerykańskiej mistrzyni czekolady Alice Medrich z jej książki Bittersweet. Ja dodałem jeszcze masę serową, bardzo prostą (ser, jajka i cukier). W tych brownie są jeszcze wiśnie, najlepiej z konfitury. Ciasto jest pyszne, trochę jak mocny czekoladowy mus, z masą serową, która przynosi ulgę od tej intensywności . No i jeszcze te orzechy włoskie, nie może byc lepiej. 

Brownie

  • 90g kakao
  • 220g masła
  • 2 jajka 
  • 65 mąki
  • 150 cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 łyżki wiśni z konfitury plus 3 łyżki syropu z konfitury
  • 3/4 szklanki orzechów

Ser

  • 250g sera
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • starta skórka z limonki



Przygotowujemy masę brownie. Topimy masło z cukrem. Kiedy będzie już masło prawie stopione, dodajemy kakao i podgrzewamy, aż cała masa bedzie gorąca. Studzimy i dodajemy jajka (mieszamy, aż masa się dobrze połączy, bo na początku będzie jakby zważona), mąkę, orzechy oraz wiśnie, syrop i esencję waniliową.
Miksujemy wszystkie składniki masy serowej. Formę do pieczenia (tortownica 24 cm lub prostokątna 25 na 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawiamy 4 czybate łyżki masy brownie, resztę wlewamy do tortownicy. Na masę czekoladową wykładamy mase serową, na nią pozostałą masę kakaową (po jednej łyżce, w równych odstępach). Masy mieszamy końcówką łyżki ruchem okrężnym. Pieczemy ok. 20 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie lekko brązowy. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz