środa, 10 sierpnia 2011

Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym



 



Ciastka są bardzo dobre, kruche, orzechowo-czekoladowe. Trudno się jednak wałkuje, bo się kruszy. Albo jest to po prostu takie ciasto lub dałem zbyt mało masło, lub jeszcze coś innego. Najlepiej to ciasto wałkować z jakimś pomocnikiem, który będzie Wam trzymał papier do pieczenia lub ściereczkę, na której będziecie wałkować. Ciastka są ładne, a smak bardzo wyważony. Przepis pochodzi z książki Tish Boyle The Good Cookie. Polecam. 

Ciasto czekoladowe


  • 100g czekolady gorzkiej
  • 120g mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Ciasto z masłem orzechowym

  • 120g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90g masła
  • 125ml masła orzechowego
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego



1. Robimy ciasto czekoladowe. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy czekoladę, mieszamy. Dodajemy żółtko i wanilię,  chwilę ubijamy.
2. Dodajemy mieszaninę z mąką i ugniatamy masę na ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Robimy ciasto z masłem orzechowym. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i masłem orzechowym. Dodajemy żółtko i wanilię, mieszamy. Dodajemy mieszaninę z mąką i zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
4. Wyciągamy ciasto jasne z lodówki. Zagniatamy, aż będzie miękkie. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt mniej więcej 20 na 25 cm. Ciasto najlepiej wałkować na papierze do pieczenia, między dwiema foliami lub na ściereczce wysypanej mąką.
5. Wyciągamy ciasto ciemne z lodówki i rozwałkowujemy je w identyczny sposób jak ciasto jasne. Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne i rolujemy. Wałek ciasta kroimy na ciastka grubości 2-3 centymetry. Ciastka wkładamy do lodówki na pół godziny,  aż stwardnieją. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, aż będą złote. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz