czwartek, 11 sierpnia 2011

Tarta malinowa na migdałowym spodzie






Ciasto szybkie i bez cholesterolu. W smaku trochę jak ciągnąca się masa migdałowa. Do tego klasyczne dodatki: krem cukierniczy i maliny. Smacznego. 


Ciasto

  • 175g migdałów (ze skórą lub zblanszowane)
  • 2 białka
  • 56 cukru pudru

Krem cukierniczy

  • 250ml mleka
  • 60g cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie 

  • dżem malinowy
  • maliny
  • cukier puder


1. Przygotowujemy ciasto: migdały mielemy i mieszamy z cukrem pudrem i białkami. Formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę o średnicy 22-24cm. Ciasto pieczemy, aż będzie lekko brązowe i studzimy.
2. Robimy krem cukierniczy. Mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka tak, żeby nie było grudek. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Mieszając wlewamy ok. 1/3 mleka do mieszaniny z żółtkami. Wlewamy mieszaninę z żółtkami  do reszty gotującego się mleka i gotujemy krem przez ok. 2 minut od zagotowania się na bardzo małym ogniu. Następnie krem zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i wanilię. Mieszamy, aż masło się rozpuści. Na krem wykładamy folię spożywczą (tak żeby dotykała kremu) i studzimy ( w ten sposób nie utworzy się korzuch).
3. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem malinowym, następnie kremem. Układamy na cieście maliny i posypujemy cukrem pudrem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz