Ciasto szybkie i bez cholesterolu. W smaku trochę jak ciągnąca się masa migdałowa. Do tego klasyczne dodatki: krem cukierniczy i maliny. Smacznego.
Ciasto
- 175g migdałów (ze skórą lub zblanszowane)
- 2 białka
- 56 cukru pudru
Krem cukierniczy
- 250ml mleka
- 60g cukru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30g masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie
- dżem malinowy
- maliny
- cukier puder
1. Przygotowujemy ciasto: migdały mielemy i mieszamy z cukrem pudrem i białkami. Formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę o średnicy 22-24cm. Ciasto pieczemy, aż będzie lekko brązowe i studzimy.
2. Robimy krem cukierniczy. Mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka tak, żeby nie było grudek. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Mieszając wlewamy ok. 1/3 mleka do mieszaniny z żółtkami. Wlewamy mieszaninę z żółtkami do reszty gotującego się mleka i gotujemy krem przez ok. 2 minut od zagotowania się na bardzo małym ogniu. Następnie krem zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i wanilię. Mieszamy, aż masło się rozpuści. Na krem wykładamy folię spożywczą (tak żeby dotykała kremu) i studzimy ( w ten sposób nie utworzy się korzuch).
3. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem malinowym, następnie kremem. Układamy na cieście maliny i posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz