Świetny i łatwy sorbet. Trzeba do niego dodać jednak limonkę i imbir, bo będzie nudny. Nie powiem Wam, ile imbiru, bo musicie sami wypróbować. Dobry z malinami, podobno to połączenie jest tyleż zaskakujące co bardzo trafione.
Składniki
- 500g ananasa pokrojonego na kawałki
- 125g cukru
- sok z 1 limonki i skórka z połowy limonki
- starty imbir do smaku
- 50g cukru + 50g glukozy + 100ml wody
Dzień wcześniej ananas przesypujemy 125g cukru i pozostawiamy na noc. W tym samym czasie przygotowujemy syrop. Cukier, glukozę i wodę zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy na noc do ostygnięcia.
Następnego dnia miksujemy ananas, syrop, limonkę (sok i skórkę) oraz imbir. Odstawiamy do zamrażarki w płaskim naczyniu na ok. 8 godzin. Co dwie godziny miksujemy w blenderze. Podajemy z malinami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz