niedziela, 21 sierpnia 2011

Sorbet ananasowy z limonką i imbirem


 

Świetny i łatwy sorbet. Trzeba do niego dodać jednak limonkę i imbir, bo będzie nudny. Nie powiem Wam, ile imbiru, bo musicie sami wypróbować. Dobry z malinami, podobno to połączenie jest tyleż zaskakujące co bardzo trafione. 


Składniki

  • 500g ananasa pokrojonego na kawałki
  • 125g cukru
  • sok z 1 limonki i skórka z połowy limonki
  • starty imbir do smaku
  • 50g cukru + 50g  glukozy + 100ml wody


Dzień wcześniej ananas przesypujemy 125g cukru i pozostawiamy na noc. W tym samym czasie przygotowujemy syrop. Cukier, glukozę i wodę zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy na noc do ostygnięcia. 
Następnego dnia miksujemy ananas, syrop, limonkę (sok i skórkę) oraz imbir. Odstawiamy do zamrażarki w płaskim naczyniu na ok. 8 godzin. Co dwie godziny miksujemy w blenderze. Podajemy z malinami. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz