wtorek, 23 sierpnia 2011

Racuchy z dynią i pomarańczą



 


Sekret delikatnych i chrupiących racuchów to duża ilość bardzo gorącego oleju do smażenia oraz odstawienie ciasta na noc do lodówki (mąka pęcznieje i ciasto jest lepsze). Dynię bardzo dobrze odcedźcie, bo inaczej ciasto szybko się zrobi zbyt rzadkie i wyjdą Wam tylko pierwsze racuchy. 

Składniki 


  • 230g mąki
  • 150ml przecieru z dyni
  • 100g utartej dyni, bardzo dobrze odcedzonej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • otarta skórka z pomarańczy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 150ml kefiru, jogurtu lub maślanki
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka


Mąkę, przecier z dyni, maślankę oraz jajka, skórkę pomarańczową i cukier mieszamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Zaraz przed smażeniem dodajemy odciśniętą dynię oraz proszek do pieczenia i sodę.  Smażymy na ostrym ogniu, podajemy z dżemem i/lub cukrem pudrem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz