
Sekret delikatnych i chrupiących racuchów to duża ilość bardzo gorącego oleju do smażenia oraz odstawienie ciasta na noc do lodówki (mąka pęcznieje i ciasto jest lepsze). Dynię bardzo dobrze odcedźcie, bo inaczej ciasto szybko się zrobi zbyt rzadkie i wyjdą Wam tylko pierwsze racuchy.
Składniki
- 230g mąki
- 150ml przecieru z dyni
- 100g utartej dyni, bardzo dobrze odcedzonej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- otarta skórka z pomarańczy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- 150ml kefiru, jogurtu lub maślanki
- olej do smażenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
Mąkę, przecier z dyni, maślankę oraz jajka, skórkę pomarańczową i cukier mieszamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Zaraz przed smażeniem dodajemy odciśniętą dynię oraz proszek do pieczenia i sodę. Smażymy na ostrym ogniu, podajemy z dżemem i/lub cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz