wtorek, 9 sierpnia 2011

Tarta drożdżowa z porami i orzechami włoskimi





Następnym wpisem miał być sorbet z ananasa, ale komu się teraz chce sorbetu. Zamiast, więc, typowa tarta na jesień, bo jakoś nie wierzę już w powrót lata. Nie żebym bardzo żałował, bo upałów nie lubię, ale jesień, to także inne jedzenie. Tarta bardzo dobra, zróbcie. 

Ciasto

  • Przepis tu

Nadzienie

  • 3 pory (biała część plus odrobina zielonej) pokrojone na plasterki
  • 1 cebula pokrojona
  • ząbek czosnku pokrojony
  • 75g orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 3 jajka
  • 75g śmietanki 30%
  • pieprz
  • sól
  • oliwa plus 2 łyżki masła do smażenia
  • tymianek
  • parmezan do posypania


Pokrojone pory zblanszować. Cebulę z porami dodać do masła i oliwy na patelni, posolić i popieprzyć, dodać tymianek. Dusić do miękkości, sos odparować. Doprawić sokiem z cytryny. Wylepić ciastem tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć na ciasto nadzienie (pory)i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wymieszać jajka ze śmietanką, posolić i popieprzyć. Ciasto z porami posypać orzechami, wlać sos ze śmietanki i posypać parmezanem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz