sobota, 6 sierpnia 2011

Spaghetti ze świeżymi pomidorami






Pomidory są już na tyle dobre, że można z nich zrobić dobry sos. Sos ten będzie słodko-kwaśny, ale, co najważniejsze świeży. Nic tak dobrze nie smakuje. Proporcje na 4 osoby, czas przygotowania mniej więcej 30 minut. 



Sos

  • 1000g pomidorów bardzo dojrzałych najlepiej podłużnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • cukier
  • ocet winny
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania
  • 400g spaghetti


Pomidory sparzyć w gotującej się wodzie. Zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek wrzucić na oliwę, posolić i popieprzyć, zeszklić. Dodać pomidory i gotować na średnim ogniu tak, aby sos maksymalnie zagęścić. Doprawić cukrem, solą pieprzem i odrobiną octu winnego. Sos zmiksować. Podawać ze spaghetti z bazylią oraz parmezanem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz