
Pomidory są już na tyle dobre, że można z nich zrobić dobry sos. Sos ten będzie słodko-kwaśny, ale, co najważniejsze świeży. Nic tak dobrze nie smakuje. Proporcje na 4 osoby, czas przygotowania mniej więcej 30 minut.
Sos
- 1000g pomidorów bardzo dojrzałych najlepiej podłużnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- cukier
- ocet winny
- bazylia
- sól
- pieprz
- parmezan do posypania
- 400g spaghetti
Pomidory sparzyć w gotującej się wodzie. Zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek wrzucić na oliwę, posolić i popieprzyć, zeszklić. Dodać pomidory i gotować na średnim ogniu tak, aby sos maksymalnie zagęścić. Doprawić cukrem, solą pieprzem i odrobiną octu winnego. Sos zmiksować. Podawać ze spaghetti z bazylią oraz parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz