środa, 19 października 2011

Makaron z brukselką na ostro z imbirem i chili



Potrawa dla tych, którym się trochę znudziła z masłem, przygotowanie trwa tyle, ile gotowanie makaronu. Polecam. 






Składniki


200g makaronu
400g brukselki, oczyszczonej i pokrojonej w paski
4cm imbiru
1 chilli
1 cebula
ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
75g sera pleśniowego niebieskiego
orzechy laskowe do posypania
sól, pieprz
oliwa

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chilli i imbir i smażyć minutę. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Posolić, popieprzyć i dodać brukselkę. Dusić pod przykryciem, aż będzie miękka ale chrupiąca. Dodać śmietanę i ser, smażyć, żeby się rozpuścił. Doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente i wymieszać z brukselką. Posypać orzechami. 

1 komentarz:

  1. Mmmm, brzmi pysznie. Zwłaszcza,że brukselkę to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń