wtorek, 18 października 2011

Membrillo czyli galaretka z pigwy




Hiszpanie podają tę galaretkę do serów, moim zdaniem im bardziej słony i ostry ser tym lepiej się komponuje z tą marmoladą. Bardzo łatwą ją zrobić, nawet nie trzeba nic obierać. Pigwy szukajcie na targu, bo raczej w normalnych sklepach jej nie dostaniecie.

Składniki


2kg pigwy
cukru tyle ile waży przecier pigwowy
sok z dwóch lub trzech cytryn




Pigwy wycieramy z meszku i kroimy na ćwiartki. Zalewamy wodą tak, żeby je lekko przkryła i gotujemy ok. 30 minut, aż pigwy będą miękkie. Owoce przecieramy przez sito, ważymy i przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem razem z taką samą wagową ilością cukru (mniej więcej 1,4 kg). Marmoladę smażymy przez 1,5 godziny mieszając co 10 minut, żeby się nie przepaliła. Następnie marmoladę wylewamy na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Suszymy w temperaturze 50 stopni od 1 do 3 godzin w zależności od tego, jak bardzo twardą marmoladę chcemy zrobić. Przechowywać w lodówce.

5 komentarzy:

  1. O jeja, jakie piękne. Moja mama robiła galaretkę ze smażonych skórek pigwowca. Pamiętam, że była bardzo aromatyczna i pięknie komponowała się z wytrawnymi daniami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Cudowne są! Nigdy nie jadłam takiego cuda. Moge się poczęstować?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta marmolada to pestka, gorzej z dostaniem pigwy. Pozdrawiam i dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę przepis na 8 lat ale ja wypróbuję go dzisiaj 😊 dostałam 2 wiaderka pigwy 😍

    OdpowiedzUsuń