czwartek, 6 października 2011

Soczewica z dynią i pieczonym czosnkiem




Danie idealne na jesień, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jeśli zrobicie bardzo dużo i się Wam znudzi, zmiksujcie i zróbcie z takim farszem pierogi, też będzie dobrze. Przepis pochodzi z książki: The New Spanish Table autorstwa Anya von Bremzen. Polecam. 

Składniki

1 główka czosnku
3 łyżki oliwy plus trochę do posmarowania czosnku
2 cebule
pół łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
2 szklanki (250ml) soczewicy 
7 szklanek bulionu może być z kostki
2 papryki czerwone
pasta pomidorowa do smaku ok. 2 łyżek
400g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
zielona pietruszka
ocet winny do smaku ok. 2 łyżek


1. Z główki czosnku ścinamy wierzch, smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Dynię solimy i pieprzymy. Czosnek razem z dynią wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Czosnek powinien być miękki, dynia także ale nie może się rozpadać. 
2. Soczewicę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy 1 cebulę w całości, tymianek oraz liść laurowy. Kiedy soczewica się zagotuje dodajemy 1 paprykę pokrojoną w paski oraz 1 łyżkę pasty pomidorowej, solimy, pieprzymy i  gotujemy wszystko do miękkości. 
3. Drugą cebulę szklimy na oliwie, dodajemy drugą paprykę pokrojoną w paski i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pastę pomidorową oraz słodką paprykę w proszku, dusimy jeszcze 2 minuty. Jeśli będzie się przypalać, dodajemy trochę wody. 
4. Zawartość patelni dodajemy do soczewicy, dorzucamy dynię, wyciągamy cebulę, która dusiła się w całości oraz liść laurowy i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Następnie przyprawiamy potrawę solą, pieprzem oraz octem winnym i dodajemy wyciśnięty czosnek z upieczonej główki oraz pietruszkę. 


3 komentarze:

  1. Jako wielka fanka soczewicy porywam cały talerz;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie, jesienne, sycące danie. :))
    Pozdrowienia :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda dzięki!
    Panna Malwina soczewica świetna, bo nie trzeba jej moczyć. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń